Dietetyka kliniczna
- konsultacje z zakresu promowania zdrowia dietoterapii, konsultacji dietetycznych i psychodietetyki,
- edukacja żywieniowa z zakresu praktycznych zasad komponowania prawidłowej i zbilansowanej diety,
- konsultacje, porady indywidualne i grupowe dla osób otyłych i z nadwagą, jak również dla tych, którzy chcą poprawić swoją sylwetkę i samopoczucie, w oparciu o zasady racjonalnego odżywiania się,
- układanie indywidualnych jadłospisów oraz zdrowego menu na różne okoliczności,
- zalecenia żywieniowe dla osób z problemami zdrowotnymi, dostosowanie diety do określonych stanów chorobowych:
- dieta eliminacyjno-rotacyjna w alergiach pokarmowych,
- dieta bezglutenowa,
- dieta w schorzeniach przewodu pokarmowego,
- dieta w chorobach metabolicznych: hipercholesterolemii, cukrzycy typu II, dny moczanowej,
- dieta w chorobach reumatycznych,
- postępowanie dietetyczne w nadwadze i otyłości,
- pomoc przy niedowadze,
- żywienie dzieci i młodzieży,
- żywienie osób starszych,
- specjalistyczne postępowanie dietetyczne w przypadku różnych jednostek chorobowych, m.in.: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zespół jelita drażliwego, choroby tarczycy,Hashimoto
- postępowanie dietetyczne w przypadku zaburzeń hormonalnych, m.in. PCOS,
- postępowanie dietetyczne w przypadku chorób autoimmunologicznych, m.in.: RZS
- badania antropometryczne, analiza sposobu żywienia w oparciu o szczegółowy wywiad żywieniowy i zdrowotny, który pozwoli określić, czy dostarczasz swojemu organizmowi odpowiednią ilość kalorii, czy zachowujesz proporcje między spożyciem węglowodanów, białek i tłuszczów, czy odpowiednio nawadniasz swój organizm, czy dostarczasz organizmowi odpowiednią zawartość witamin i minerałów czy posiadasz prawidłowe nawyki żywieniowe.
- Konsultacje Psychodietetyczne – zmiana zaczyna się w głowie – Praca nad motywacją, zwiększaniem poczucia własnej skuteczności, ustalanie celów
UWAGA! W mojej pracy nie zajmuję się dystrybucją suplementów na odchudzanie obiecujących szybką redukcję masy ciała. Pracuję na jadłospisach opartych o preferencje smakowe pacjenta oraz dostępność produktów.